steunpakket gemeente leeuwarden

Steunpakket tegen armoede door gestegen prijzen

Grou – De gemeente Leeuwarden gaat inwoners met een laag inkomen helpen om de sterk gestegen prijzen voor energie en voedsel op te vangen. Die bestaat uit een uitgebreid steunpakket. Daarnaast steunt de gemeente initiatieven die gericht iets voor mensen met een laag inkomen kunnen betekenen. Zoals bijvoorbeeld bewoners-, wijk- en dorpsorganisaties, Rotary, Voedselbank en het Rode Kruis.

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag toestemming gegeven voor een pakket aan maatregelen die steun geven aan huishoudens die afhankelijk zijn van een uitkering, of van een baan met weinig loon. Zij zijn hard getroffen door de hoge energieprijzen en de stijgende kosten van voedsel, kleding en andere producten.

Armoede-steunpakket-budgetcoach

Steunpakket tegen armoede gemeente Leeuwarden.

Het steunpakket bestaat uit drie delen:

1. Uitbetaling van energietoeslag van het Rijk

Inwoners met een laag inkomen krijgen van het Rijk een energietoeslag van € 800,-. Zo kunnen ze hun energierekening blijven betalen. Dit bedrag wordt uiterlijk op 15 april automatisch uitbetaald aan mensen die tussen 1 januari en 16 maart een bijstandsuitkering hadden. Wie pas na 16 maart recht kreeg op een bijstandsuitkering, zal iets langer moeten wachten

Energietoeslag-800-euro-overheid

De gemeente betaalt de energietoeslag uit aan bewoners die minder dan 125% van het minimumloon verdient, met een aantal uitzonderingen zoals dak- en thuislozen, bewoners van een instelling en de meeste jongeren tot en met 21 jaar en studenten tot 27 jaar. De gemeente past de compensatie iets ruimer toe dan het Rijk heeft geadviseerd.

Inwoners die geen bijstand ontvangen en wel een laag inkomen hebben, kunnen de energietoeslag bij de gemeente aanvragen. We verwachten dat het zelf aanvragen van de energietoeslag vanaf 1 mei mogelijk is via www.leeuwarden.nl/energietoeslag-voor-lage-inkomens .

2. Aanvullende lokale maatregelen

Naast de energietoeslag van het Rijk komt de gemeente met deze eigen maatregelen:

Tijdelijke verruiming van de bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand is normaal bedoeld voor inwoners met een laag inkomen die hoge, noodzakelijke kosten hebben en die hiervoor extra geld nodig hebben. De bijzondere bijstand wordt voor dit steunpakket verruimd voor inwoners die niet in aanmerking komen voor de energietoeslag, maar toch moeite hebben om hun energiekosten te betalen. Het aanvragen van de verruimde bijzondere bijstand kan nu nog niet. De gemeente werkt er hard aan dit mogelijk te maken.

De Voorzieningenwijzer

Voor mensen met geldproblemen is er veel hulp mogelijk. Om die mogelijkheden duidelijk te krijgen, is er binnenkort de app Voorzieningenwijzer. Daarbij gaat een medewerker van de gemeente in gesprek met inwoners die hulp bij geldzaken nodig hebben. Door de Voorzieningenwijzer samen te gebruiken, wordt duidelijk op welke hulp de inwoner recht heeft. Tijdens het gesprek kan die hulp meteen worden aangevraagd.

Vroegsignalering van schulden

De gemeente financiert in overleg met Amaryllis twee specialisten  om inwoners die in de schulden raken of dreigen te raken op tijd in beeld te krijgen via de vroegsignalering . Hierdoor kunnen gemeente, Amaryllis en andere organisaties op tijd in actie komen bij iedereen die in de geldproblemen dreigt te komen.

3. Steun aan andere initiatieven

Veel initiatieven in Leeuwarden geven nu al veel hulp aan mensen met een laag inkomen. De gemeente gaat een aantal van hen extra steunen. Een greep uit de maatregelen:

  • De Rotary deelt 250 zakjes met levensmiddelen uit. Dit wordt verdubbeld.
  • Het Rode Kruis verspreidt tasjes met ontbijt bij verschillende scholen. Dit initiatief wordt verlengd en/of uitgebreid.
  • De energiecoaches delen 3500 extra energieboxen uit met kleine energiebesparende maatregelen, zoals ledlampen en radiatorfolie.
  • 150 vouchers waterzijdig inregelen, waardoor de cv efficiënter werkt.
  • Een extra energiecoach wordt aangesteld.
  • Versneld aanbrengen van schilisolatie bij particuliere woningen.
  • Samen met wijk- en bewonersbedrijven in Leeuwarden Oost bekijkt de gemeente hoe die kunnen worden versterkt.

Maatregelen voor de langere termijn

Daarnaast werkt Gemeente Leeuwarden aan extra maatregelen die inwoners ook op de langere termijn steunen. Hoe die maatregelen er precies uit gaan zien, wordt later bekend.