Lancaster

Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682

Grou – wil zich profileren als poort naar de Alde Feanen. Naast prachtige natuur, de pontjesroute De 8 van Grou is er bijvoorbeeld in de Alde Feanen te Earnewâld een historisch Skûtsjemuseum en is er aandacht voor het verhaal van Lancaster R5682 die neerstortte in de Alde Feanen nabij Warten. Onlangs opende Peter Joslin, de kleinzoon van de Lancaster piloot, de tentoonstelling ‘Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster’. Een expositie rondom de Britse bommenwerper R5682 en haar bemanning. In het oude gebouwtje van de ijsclub achter het Skûtsjemuseum te Earnewâld, kunnen belangstellenden het visuele verhaal van deze bommenwerper vanaf nu weer bekijken.

Lancaster R5682

In de nacht van 4 op 5 september 1942 stegen vanaf vliegveld Syerston in Engeland 251 bommenwerpers op. De Lancaster R5682 vloog met zeven man aan boord richting Duitsland. Hun doel: de Focke Wulf-vliegtuigenfabriek in Bremen bombarderen. De Duitse Luftwaffe op de vliegbasis van Leeuwarden had de bommenwerper al snel in gespot en stuurde een vliegtuig om het toestel uit de lucht te schieten. Met twee kapotte rechter motoren zet piloot Peter Joslin koers naar Fryslân om een noodlanding te maken. Het duurde daarna niet lang voordat de bommenwerper neerkwam in de Alde Feanen. Vier van de zeven mannen overleefden de crash met een parachute. Het is onduidelijk of de Canadese boordschutter James Francis Cooper ook is gesprongen. Hij is de enige vermiste inzittende van het vliegtuig.

Zwaluwwand

Op de plek waar de Lancaster neerstortte is een permanente herdenkingsplaats gecreëerd: De Zwaluwhaven. Deze 32 meter lange muur, ontworpen door landschapsarchitecte Nynke Rixt Jukema, heeft 251 gaten voor oeverzwaluwen. Het aantal gaten komt overeen met het aantal gevechtsvliegtuigen dat in de nacht van 4 op 5 september 1942 opsteeg. Het aantal meters van de muur komt overeen met de lengte van de Lancaster. Van de 251 gaten worden 12 dichtgemaakt. Twaalf vliegtuigen, die die nacht in 1942 opstegen, kwamen niet terug.

Opening expositie

Voor veel aanwezigen was de opening van de expositie, een een bezoek aan de zwaluwwand een bijzonder moment. Zeker voor Peter Joslin, die zelf piloot met een Airbus vloog. Hij is speciaal voor dit moment van de United Kindom naar Nederland gekomen. De leerlingen van de Master Frankeskoalle uit Earnewâld onthulden een informatiebord en knipten samen met Peter Joslin als openingshandeling een rood gekleurd lint door.

Meer informatie over de Alde Feanen is te vinden op: www.np-aldefeanen.nl